De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath}

Reageren...

Re: Geschiedenis van worteltrekken

Ik ben aan het uitzoeken hoe de bank bij het tv-programma Miljoenenjacht tot een bod komt, maar ik kom er niet uit. Kunnen jullie mij op weg helpen?

Antwoord

Een hele goede !!! Dat heb ik me ook al afgevraagd. Het meest logische zou zijn dat dit volgens het verwachtingswaardecriterium zou gaan. Dat zou betekenen dat indien er bedragen van 10, 25.000, 100.000 en 500.000 overblijven dan is de kans op elk van deze prijzen 1/4.

De verwachte tegenwaarde zou in dit geval zijn:

1/4·(10+25.000+100.000+500.000) dat zou een tegenwaarde betekenen van 156252,50. Zo werkt het dus bij miljoenenjacht niet !!!

Ik denk dat het bod in het begin bewust laag gehouden wordt om te zorgen dat de kandidaten een aantal ronden doorgokken, dat kun je constateren door bij elk bod de verwachte tegenwaarde te berekenen en te vergelijken met het werkelijk bod. Na een aantal ronden zal je wellicht merken dat het bod dichter bij die verwachte tegenwaarde komt. Leuk om daar eens een statistiekje van te maken. Ik denk dat een "echt verband" niet te vinden zal zijn, maar je kunt dan wellicht wel iets zeggen over de "strategie van de programmamakers". Als je daar verder in wil duiken, laat het dan maar even weten. Ik vind het wel leuk om daarin mee te denken. Heb je dit nodig voor een werkstukje of zo ?

Voor deze ene keer mag je een vervolgvraag aan mij richten. Dan zoeken we desgewenst een en ander met zijn tweeen uit.

Met vriendelijke groet

JaDeX

Gebruik dit formulier alleen om te reageren op de inhoud van de vraag en/of het antwoord hierboven. Voor het stellen van nieuwe vragen kan je gebruik maken van een vraag stellen in het menu aan de linker kant. Alvast bedankt!

Reactie:

Klik eerst in het tekstvlak voordat je deze knopjes en tekens gebruikt.
Pas op: onderstaande knopjes en speciale karakters werken niet bij ALLE browsers!


áâæàåãäßçéêèëíîìïñóôòøõöúûùüýÿ½¼¾£®©




$\mathbf{N}$ $\mathbf{Z}$ $\mathbf{Q}$ $\mathbf{R}$ $\mathbf{C}$
Categorie: Getallen
Ik ben:
Naam:
Emailadres:
Datum:18-5-2024